Valls Decennals

Notícies

La mostra festiva «Un tomb de festa» protagonitzarà el darrer cap de setmana de les Decennals 2021+1

Diables de Valls 2Ajuntament de Valls | Pere Toda
> La proposta s'estructura en dos dies, repartits en el cap de setmana del 5 i 6 de febrer

> Està articulada en quatre blocs temàtics, els quals mostren diferents disciplines que existeixen en l'àmbit festiu, com la religiositat, la sàtira, el foc i el fet patronal

> Aquesta mostra parteix de l'exposició «Un tomb de festa: de Carnaval a la Candela», que s'inaugurarà el dilluns 24 de gener a la Biblioteca Popular i que estarà oberta fins els dies que aquests elements surtin al carrer

> Paral·lelament, el dijous 27 de gener s'inaugurarà l'exposició «Un tomb més: les Decennals que van ser», una mostra amb elements provinents del fons del Museu de Valls que han format part de les Decennals al llarg del segle XX que estarà ubicada al Pati de Sant Roc, seu de l’Institut d’Estudis Vallencs

La mostra festiva organitzada amb motiu les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls serà un dels actes més destacats de l’edició de 2021+1. Amb el nom «Un tomb de festa», la proposta consistirà en un recorregut a través del cicle festiu anual dels Països Catalans que comença amb la celebració del Carnaval i que acaba amb la festivitat de la Candela. S'hi podran veure expressions festives de tota mena que es duen a terme durant el curs d’un any natural. La mostra està articulada en quatre blocs temàtics que representen diverses disciplines de l'àmbit festiu com la religiositat, la sàtira, el foc i també el fet patronal.

Durant el darrer cap de setmana de les festes, el dissabte 5 i el diumenge 6 de febrer de 2022, diverses manifestacions festives sortiran al carrer per poder ser vistes d'una forma viva i genuïna tal com participen en les celebracions de les seves poblacions d'origen. La mostra, però, parteix d'una exposició que s'inaugurà el dilluns 24 de gener a la Biblioteca Popular de Valls, on es podran visitar i observar detingudament tots els elements que actuaran al carrer. L'objectiu d'aquesta exposició, que estarà oberta durant els deu dies de les Decennals, és contextualitzar i explicar aquests fets festius singulars i que poden ser desconeguts pel públic abans de ser vistos en les actuacions.

La mostra al carrer s'encetarà el dissabte 5 de febrer al matí. A partir de les 11:30 h, a l'església arxiprestal de Sant Joan, s'iniciarà el primer bloc «Un tomb de festa: cant, fe i religiositat popular». Hi participarà la Dansa de la Mort de la Selva del Camp, el ball de Bastons de Cardona, el Cant de la Sibil•la de la Santa Creu de Palma de Mallorca, la Moixiganga de Sitges i els Angelets de la Puríssima d'Ontinyent.

A partir de les 5 de la tarda, a l'entorn del passeig de l'Estació, arribarà el torn del segon bloc «Un tomb de festa: farsa, sàtira i disbauxa». En aquesta mostra s'hi podran veure els Gegants Bojos del Carnaval de Solsona, el ball del Carnestoltes i dels Set Pecats Capitals de Reus, el Figa te Fai de Torredembarra, el ball de Gitanes de Sant Celoni i l'Onso de la Mata.

Al vespre, un cop sigui fosc, s'iniciarà el tercer bloc «Un tomb de festa: llum, pólvora i foc». A les 18:30 h, des de la plaça del Blat, engegarà la tabalada d'anunci de la mostra de foc que començarà mitja hora després des de la plaça del Quarter. Aquesta part comptarà amb l'actuació del drac de Vilafranca del Penedès, el ball de Diables de l'Arboç del Penedès, el ball de Diables de Tarragona, el ball de Diables infantil de Tarragona, el ball de Diables de Reus, el ball de diables infantil de Reus, el ball de Diables de Cervera, el ball de Diables infantil de Cervera, el bou de Santpedor, el drac de la Riera de Gaià, el bou de Tarragona, el ball de Diables de Valls, el ball de Diables infantil de Valls, el drac de Valls, el drac petit de Valls i el bou tradicional de Valls. El correfoc arribarà fins a l'aparcament de l'Antic Escorxador, on els diversos grups executaran els seus balls i les enceses de lluïment.

Finalment, el diumenge 6 al matí tancarà la mostra festiva amb el quart i últim bloc «Un tomb de festa: dansa, seguici i festa patronal». A partir de les 11:30 h, des de la plaça del Portal Nou, sortirà la desfilada del ball de Bastons de Montblanc, el ball de Faixes de Sant Martí de Tous, la Cucafera de Tortosa, el ball de Cossis de Tarragona, la Dansa de la Magrana de València, el ball de Mossèn Joan de Vic de Reus, el ball de Pastorets d'Igualada, els Negrets d'Alcúdia i l'Àliga i els Gegants de la Ciutat de Barcelona. La mostra resseguirà els carrers del centre històric de la ciutat i acabarà a la plaça del Blat, on les danses, bèsties i gegants faran les seves últimes ballades de la jornada.

L'exposició «Un tomb més: les Decennals que van ser»
La mostra festiva d'aquestes Decennals 2021+1 també disposarà d'una nota en clau local. Paral•lelament a la mostra general ubicada a la Biblioteca Popular el Pati de Sant Roc acollirà durant els deu dies de les festes una segona exposició. Impulsada per l’Institut d’Estudis Vallencs i la comissió participativa de Cultura Popular de les Decennals, la mostra té per títol «Un tomb més: les Decennals que van ser». És una exposició singular amb elements i objectes representatius del folklore i del patrimoni material festiu de Valls que han format d'alguna manera de diverses Festes Decennals del segle XX. Aquestes relíquies festives formen part del fons del Museu de Valls. L'exposició permetrà donar a conèixer un material del tot inèdit que molts vallencs i vallenques no hauran vist mai més enllà de fotografies antigues. La mostra s'inaugurarà el dijous 27 de gener a les 9 del vespre.

 

Tags
logo-deccenals-candela-valls-2021

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
Plaça del Blat 1 · 43800 Valls
977 636 003 · cultura@valls.cat

Image
Image
Image
Image

Festa Patrimonial d'Interès Nacional

Image
Image
Image

Descàrrega documents